Skip to content

Seuran historia

HISTORIA

Helsingin soutuseurat Akademiska Roddklubben ja Soutumiehet yhdistivät voimansa vuoden 2010 alusta Soutuseura SMARK ry:ksi. Kumpaakaan seuraa ei yhdistämisen myötä ole kuitenkaan lakkautettu, vaan molemmat jatkavat omina yhdistyksinään, vaikka varsinaista toimintaa ei seuroilla enää olekaan. Tätä aiemmin Helsinkiin oli perustettu jo Helsingin Soutupiiri vuonna 1951. Soutupiiriin kuului Akademiska Roddklubben r.f., Soutumiehet r.y, Ylioppilassoutajat r.y, Helsingfors Frivilliga Brankår r.f. (Brankkarit) ja Helsingin Soutuklubi r.y.

Brankkarit lopettivat toimintansa ensimmäisenä, vuonna 1995, Torsten Ramström oli vetänyt toimintaa pitkään eikä löytänyt enää uutta seuraajaa. Ylioppilassoutajat lopettivat vuonna 2006 toimintansa, kun puheenjohtaja Kalevi Raito kuoli. Helsingin Soutuklubi toimii edelleen itsenäisenä ja ei näin ollen kuulu Soutuseura SMARK:iin.

Akademiska Roddklubben (ARK) perustettiin ensin nimellä Akademiska Idrottsklubben 8.3.1935 ja Soutumiehet 31.10.1938. ARK saavutti ensimmäiset soudun Suomen mestaruudet vuonna 1939 ja Soutumiehet ensimmäisissä SM-kilpailuissaan vuonna 1940.

Molemmat seurat toimivat Helsingin Soutustadionilla, joka rakennettiin vuoden 1940 olympiakilpailuja varten. Stadionin suunnitteli arkkitehti Hilding Eklund. Vuoden 1940 olympialaiset jouduttiin kuitenkin perumaan sodan vuoksi. Ensimmäiset sodanjälkeiset mestaruussoudut pidettiin vuonna 1945 Helsingissä. Silloin Soutumiesten kahdesta nelosjoukkueesta yhdistetty kahdeksikko voitti ARK:n lähes voittamamattomana pidetyn joukkueen. Tämän jälkeen Soutumiehet eivät ole yltäneet kahdeksikkomestaruuksiin, muutoin kuin junioripuolella.

Vuoden 1995 helatorstai oli surullinen päivä Töölön soutuseuroille. Tuolloin paloi maantasolle venevaja ja siellä olleet arvokkaat veneet. Veneitä tuhoutui tuossa palossa 35. Onneksi kaikkien seurojen veneet eivät olleet vajassa tuolloin, vaan niitä oli myös ulkona, leireillä ja vuokralla.

Seurojen yli seitsemäänkymmeneen vuoteen on mahtunut paljon erilaisia tapahtumia, kisoja, mestaruuksia ja muita onnistumisia, mutta myös vaikeuksia. Aktiivijäsenten määrä on vaihdellut suuresti. Joukkueiden kasaan saaminen kilpailuihin on joskus ollut hyvinkin haastavaa.

Ennen kaikkea SMARK jatkaa molempien seurojen historiaa, joka huokuu arvokkuutta, tekemisen iloa ja ylpeyttä saavutuksista. Jatkamme näiden hienojen helsinkiläisten seurojen aloittamaa työtä soudun parissa ja katsomme tulevaisuuteen. Omalla esimerkillämme innostamme muita ja luomme positiivista mieltä, sillä Stadikka on meille kaikille kuin toinen koti. Seuramme jäsenet voivat olla ylpeitä siitä, kun kuulumme näin hienoon seuraan ja harrastamme urheilua, jolla on pitkän perinteet maailmaalla, sekä kotimaassa.